Tarta z porem

Tarta z porem

Ostatnio poznałam super dziewczyny, które codziennie dzielą się na grupie na Facebooku przepisami. Ich celem jest promowanie zdrowego stylu życia. Wiedzą, że często nie mamy weny i z braku pomysłu kupujemy produkty wysoko przetworzone zamiast samemu przygotować zdrowy posiłek. Ich postawa zainspirowała mnie do zamieszczania tutaj od czasu do czasu przepisów. Poniżej mój przepis na piątkowy obiad, czyli tarta z porem.

Tarta z porem – składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży por
5 jajek
120-140 gramów żółtego sera
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
Sól
Pieprz
Pół kostki masła
Bułka tarta – opcjonalnie

Tarta z porem – przygotowanie

1. Przygotować formę do tarty – można ją posmarować masłem i posypać bułką tartą lub użyć papieru do pieczenia (u mnie na zdjęciu widać jak użyłam papier).
2. Włączyć piekarnik na 200° C, może być tryb z termoobiegiem.
3. Ciasto francuskie umieścić w formie do zapiekania i ponakłuwać je widelcem.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 7 minut.
5. Pora umyć, odciąć liście, pozostałą część posiekać w talarki.
6. Masło rozpuścić na patelni i dodać pora.
7. Na mojej patelni nie mieści się cały por, więc zwykle dzielę pora na dwie części. Każdą porcję smażę około 5-7 minut dopóki nie zmieni koloru i stanie się miękki.
8. W dużej misce roztrzepać jajka. Dodać do jajek śmietanę, sól i pieprz.
9. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
10. Do miski z masą jajeczną dodać całego pora oraz 3/4 startego sera. Dokładnie wymieszać i przelać na podpieczone w piekarniku ciasto francuskie.
11. Całość posypać pozostałym serem żółtym.
12. Wstawić do piekarnika na około 20-25 minut w temperaturze 200°C. Ważne, aby masa jajeczna się ścięła, a tarta z porem zarumieniła się.

Smacznego!

Jeśli jesteś zainteresowany grupą na Facebooku z codzienną dawką zdrowych przepisów odezwij się do mnie na fanpage Warszamamka 😊

1 thought on “Tarta z porem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *